Back to basics of naar "slechte" fotografie

Het is een merkwaardige en toch wat vreemde evolutie binnen de fotografie.  De terugkeer naar de meer "primitieve" fotografie.  De hype van de Lomografie, Sténopé en Polaroïd.

De fotografische revolutie door de iPhone en smartphones is enorm.  De nood om foto's is te publiceren ook enorm (sic).  De nood om onderscheidend te zijn binnen de massa fotografie is ook zeer groot.  Spreken we nu over fotografie moeten we in superlatieven spreken.

Maar veel traditionele fotografen gaan ook failliet.  Ook dit is een superlatief.

De gemakkelijkste oplossing om onderscheidend te zijn met je foto's is het gebruik van digitale filters.  Amateur-fotografen wisten dit twintig jaar geleden ook al.  Nu is PS de meester van de filters.  Soms echt smakeloos en een schande voor de fotografie.
Maar dit is weer een ander verhaal.

Hier gaat het over drie specifieke manieren van fotograferen Lomografie, Sténopé en Polaroid.  In wezen drie slechte technieken.

Lomografie is ontdekt door drie Oostenrijkers die een slecht Lomo fototoestel kochten en er mee gingen experimenteren.  Leuk effect maar in feite zeer slechte lenzen (kunststof) of niet gecorrigeerde lenzen.  Lomo is een Russisch merk van optisch materiaal dat samen met LZOS en Intes nu van de beste optieken ter wereld maken.

Bij de Lomografie gaan ze nog een stap verder.  Binnenkort brengen ze een copy van de beruchte negentiende eeuwse Petzval lens op de markt.  Schitterend initiatief.  Ja, ik zal er zeker een kopen.

Over de professionele Polaroid niets dan lof.  Gebruik zelf nog een Contax Preview II.  Maar de SX70 en andere modellen zijn niet de beste emulsies.  Wel interessant van kleur en vervorming.  Iets vervreemdend.  Net is dit terug in de mode.  Zie het succes van Instagram en de filters op de mobieltjes. 

Sténopé of de gaatjescamera.  Heerlijk om mee te spelen.  De Camera Obscura is magisch.  Mogelijk om ongelooflijk mooie dingen mee te doen.  Nu te koop als een kit of als een deksel om op je camera te plaatsen.

Er zijn twee interessante zaken met deze evolutie: contradictie digitaal versus primitieve fotografie en de intuïtieve benadering van de fotografie.

Versta me niet fout: ik ben pro deze evolutie in de fotografie.  Er kunnen niet genoeg mensen bezig zijn en experimenteren met fotografie. 

Op het ogenblik dat de digitale fotografie zo een hoog technisch niveau aan het bereiken is, is er interesse in minder perfecte technieken.  Het is precies of het mag niet te perfect zijn.  Er is nood aan gevoelens in de fotografie.  Daar bieden die oudere technieken toch een vorm van antwoord op.

Waarschijnlijk zijn nog nooit zo veel mensen bezig geweest met fotografie als nu.  Een fantastische evolutie.  Hier terug: hoe meer hoe liever.  Ik hoop allen maar dat ze op een moment de "echte" historische fotografie zullen ontdekken.

Envoyez-moi un e-mail lorsque des commentaires sont laissés –

Vous devez être membre de Les Observatoires du Clain pour ajouter des commentaires !

Join Les Observatoires du Clain

 

Abonnez-vous à notre newsletter

* indicates required
/ ( mm / dd )
 
Les Observatoires du Clain | 2 La Berthonnerie | 86160 Sommières-du-Clain | France | Tél : +33 6 49 52 47 54