De fantastische stoel

Ben bezig met een visueel onderzoek naar de leef en werkomgeving vanEdward Emerson Barnard.  Een van de belangrijkste astrofotografen die werkte aan de Observatoria van Lick, Yerkes en Mount Wilson.

In een publicatie uit 1907 van Mount Wilson vond ik een illustratie van een optische werkplaats met een 60" spiegel.  Op een originele foto van de optische werkplaats van Yerkes observatory staat er een Thonet stoel op de voorgrond.  Die zelfde stoel staat op de Mount Wilson foto.

Grappig toeval of meer. Als fait divers postte ik die twee foto's op het forum van de Antique Telescope Society.  Wat blijkt die Thonet-stoel is de handtekening van Ritchey!

Ritchey was een van de grootste vernieuwers van telescopen van de twintigste eeuw.  Samen met de Fransman Chrétien ontwierp hij de Ritchey-Chrétien telescoop.  Een variante op de Cassegrain reflector die ook gebruikt werd voor de Hubble Space Telescope.

Het wordt nog leuker de Thonet stoel werd gemaakt door Ritchey.  Voor hij begon spiegels te maken was hij meubelmaker.

Laatste associatie met de Thonet stoel van Ritchey is de Cassegrain die in onze sterrenwacht staat is een variante van een Ritchey-Chrétien

En dit allemaal naar aanleiding van een Thonet stoel...

Envoyez-moi un e-mail lorsque des commentaires sont laissés –

Vous devez être membre de Les Observatoires du Clain pour ajouter des commentaires !

Join Les Observatoires du Clain

 

Abonnez-vous à notre newsletter

* indicates required
/ ( mm / dd )
 
Les Observatoires du Clain | 2 La Berthonnerie | 86160 Sommières-du-Clain | France | Tél : +33 6 49 52 47 54