Cassegrain reflector in de sterrenwacht

Op een Amerikaanse astronomie website stonden er twee geruchtmakende telescopen te koop.  Off all places in België.  Een reusachtige prachtige 10" of 25cm refractor en een Modified Classical Cassegrain reflector met een doormeter van ongeveer 30cm.

Dit zijn geen doordeweekse telescopen.  Zeker niet in België.

Contact genomen met de sterrenwacht The Naval Astrometric Station in Brussel en een afspraak gemaakt in Luik.  Niemand had er ooit van gehoord.  Jacques Lefevre is een zeer aangename man en een zeer gedreven (amateur) astronoom. 

De 25cm refractor is te groot voor mijn tuinhuisje.  De Modified Classical Cassegrain zou er precies in passen. 

Optische configuratie

Jacques had de telescoop in de late jaren zeventig laten maken in de VS door een serie van de beste telescoop makers.  Vaughn Parsons van Intermountain Optics voor de spiegels (Schott Supremax), Paul Jones van Star Instruments voor het slijpen van de spiegels en Morvac Optical Coatings voor de coatings van de spiegels.  Het is dus geen commerciële kijker maar een op maat gemaakte telescoop van de beste kwaliteit.

Deze kijker zou een perfecte oplossing zijn voor de C11 Schmidt Cassegrain die in de sterrenwacht stond en me optisch niet echt beviel.  Ik was op zoek naar een telescoop met een grote doormeter met een zeer goed (perfect?) optisch systeem.

Een Cassegrain telescoop is een zeer goede oplossing maar met enkele serieuze nadelen.  Vooral last van coma.  Door de secundaire spiegel te vervangen door een hyperbolische spiegel (Ritchey - Chrétien systeem) is de kijker coma vrij.

De equatoriale montering

Toevallig was er bij de MCC een welbekende Fullerscopes MK IV montering op een Caterpillar-kleurige (geel) solide trapezium zuil. Daar ik al veel ervaring heb met deze monteringen was dit een pluspunt.  Moest enkel de motoren van de bestaande Fullerscopes montering wisselen. 

De montering heb ik grondig getest en nagekeken met een 102mm Polarex.  Zeer goede versie van de Fullerscopes MK IV.  Deze is nu vastgemaakt in de betonnen fundering van de sterrenwacht.  Zie het foto album met de testopnames.

Renovatie

De telescoop en montering waren intensief gebruikt geweest.  Wel op een professionele en intelligente manier.  Duidelijk dat er mensen mee gewerkt hadden die wisten wat een Yesteryear Research Grade telescoop is.  Jammer genoeg stellen we vandaag andere eisen en gebruiken we andere technieken.  De buis moest eerst ontdaan worden van alle overbodige accessoires.  Het resultaat waren 63 gaten.  Deze stoppen en de buis opnieuw schilderen.  Drie lagen lak.  De aluminium onderdelen moesten ook beschermd worden tegen oxidatie.  Dus ook een paar lagen verf.  Gekozen voor de kleuren van de Polarex: simpel gebroken wit en zwart.  De buis moest aan de binnenkant ook aangepakt worden.  Zien dat alles mooi mat zwart is.  De MCC was geïnspireerd op een historische telescoop die ooit in het Griffith Observatory gestaan heeft en er is een kooi vooraan.  Over de esthetiek kan men discuteren maar het is wel zeer functioneel.  Deze kooi was zilverkleurig en zorgde voor te veel reflectie.  Dus ook in het zwart.

First light

Natuurlijk had ik de kijker nog niet kunnen testen. 

Na een eerste test samen met mijn astro-vriend Philip merkten dat er toch het ene en het andere in echt optimaal was met de spiegel ophanging, baffle buis en de focuser.  Dus tegelijkertijd alles open maken en nazien.  Dit is een verhaal voor een andere blogbijlage.  Eens de spiegel van de telescoop was deze nagezien en gekuist.  Het is een prachtige spiegel.  De spiegel juist in de cel geplaatst.

Nu staat de MCC terug op de Fullerscopes in de sterrenwacht.  Gisterenavond onder ronduit slechte weersomstandigheden het geheel kunnen collimeren en testen.  Veel sluier- en andere wolken maar toch net genoeg om Jupiter en de Maan te kunnen waarnemen.  Bij momenten zag ik een beeld dat gelijkt op een refractor beeld.  Puntgaaf.  Wauw.

Het beeldveld is veel kleiner dat dit van de C11 maar optisch perfect.  De ideale hoge resolutie kijker voor kleien objecten.  Daarvoor is deze kijker ook gemaakt.  Jacques Lefevre is gespecialiseerd in dubbelsterren.

Hier en daar moet de MCC nog wat afgesteld worden maar het is een zeer beloftevolle opstelling.

Envoyez-moi un e-mail lorsque des commentaires sont laissés –

Vous devez être membre de Les Observatoires du Clain pour ajouter des commentaires !

Join Les Observatoires du Clain

 

Abonnez-vous à notre newsletter

* indicates required
/ ( mm / dd )
 
Les Observatoires du Clain | 2 La Berthonnerie | 86160 Sommières-du-Clain | France | Tél : +33 6 49 52 47 54