Klein maar fijn: Celestron C5

Voor de jaren zeventig waren het de lange refractoren en enkele spiegelkijkers die de plak zwaaiden bij de amateur-astronomen.  Niet echt handige telescopen om op te stellen en mee op stap te gaan.  Dan kwam het Amerikaanse merk Celestron met flashy oranje compacte telescopen.

De komst van de compacte Schmidt Cassegrain telescopen (SCT) was het einde van het tijdperk van de lange refractoren en het begin van de race van de goedkopere en compacte telescopen.

Dit was ook het einde van Polarex.  De interesse in de lange lenzenkijkers daalde en Polarex had geen antwoord op deze nieuwe evolutie.

De SCT's van Meade en Celestron zijn nog altijd de meest verkochte amateur-telescopen.  De kwaliteit van de hedendaagse SCT's is wel minder dan deze van de eerste generatie. De massaproductie in China en de concurrentie maken dat er (te) veel compromissen gesloten worden.

Het grote voordeel van de SCT's is de grotere doormeter in combinatie met een compact toestel.

Optisch zijn de SCT's minder dan een goede refractor. Het verlies aan contrast dit door de centrale obstructie en het gebrek aan baffle's.  Maar de grotere lichtwinst maakt ze wel bruikbaar voor deep sky.  In de sterrenwacht staat er een C11 (27,5cm doormeter) voor deep sky naast de refractors.

Heb een eerste keer waargenomen met de Celestron C5 en was aangenaam verrast door de optische kwaliteit en het gebruiksgemak.  Het was een leuke waarnemingsnacht.  Nadeel is dat de zuil zeer laag is. De dag nadien serieus last aan mijn knieën. :-)

Envoyez-moi un e-mail lorsque des commentaires sont laissés –

Vous devez être membre de Les Observatoires du Clain pour ajouter des commentaires !

Join Les Observatoires du Clain

 

Abonnez-vous à notre newsletter

* indicates required
/ ( mm / dd )
 
Les Observatoires du Clain | 2 La Berthonnerie | 86160 Sommières-du-Clain | France | Tél : +33 6 49 52 47 54