De ruimte tussen de sterren

Geïnspireerd door de biografie van Edward Emerson Barnard ben ik anders gaan waarnemen.  Meer aandacht voor de ruimte tussen de sterren.  Voor details in de  donkere achtergrond. 

Zwakke objecten waarnemen is een uitdaging.  Soms gebeurd het dat ik de eerste moment geen deepsky object zie.  Geen nevel of stelsel.  Enkel het zwart tussen de sterren.  Door de telescoop een klein beetje geen en weer te bewegen merk je dat er "iets" is.  Dit een trucje van Barnard.  Dat iets is meestal vaal donkergrijs tegen een zwarte achtergrond.  Weinig contrast.  Door langer te kijken (soms enkele minuten) wordt het object alleen maar duidelijker.  Tot dat er detail zichtbaar wordt.  Het blijft een vaal beeld maar het loont de moeite.

De grote spelbrekers zijn de lichtvervuiling en de dikwijls mindere seeing.  Lichtvervuiling is min of meer op te lossen met speciale filters.  Dit gaat soms gepaard met verlies van de natuurlijke kleuren en de zwakkere omgevingssterren.

Het meest spectaculair is de Melkweg.  Tussen de sterren van de Melkweg is er zoveel nevel te zien.  Niet scherp maar je merkt dat de achtergrond tussen de sterren niet egaal zwart is.  Er zijn veel nuances.  Een wonderlijke wereld.

Een ander interessant voorbeeld is de Rosettenevel.  Een zeer mooie open sterrenhoop omgeven door een emissienevel.  De open sterrenhoop is zeer goed te zien.  Maar de nevel is veel zwakker.  Door perifeer waar te nemen zijn de details in de nevel duidelijk zichtbaar.

Het is vrij vermoeiend voor de ogen om lange tijd perifeer waar te nemen.  Maar met veel oefening en geduld lukt het.  De meeste deepsky waarnemingen doe ik met de C11 met een 25 of 30mm Nagler oculair.  Een vergroting van 100X zorgt voor een mooie donkere achtergrond en nog voldoende beeldveld om de zeer zwakke objecten waar te nemen.

Een goed afgestelde montering helpt ook.  De gerestaureerde Fullerscopes MK IV is een zeer goede montering.  Ze is niet zo gemakkelijk om uit te lijnen.  Er zit geen fijnregeling op zoals bij de moderne monteringen.  Maar met de klassieke manier lukt het goed.  Deze montering heeft het voordeel dat ze volledige trillingsvrij is.  Het is me nu ook gelukt om ze te sturen via de computer.  Dit maakt het eenvoudiger om zwakke objecten te vinden.

Elke waarnemingsnacht is een wondere ervaring. 

Envoyez-moi un e-mail lorsque des commentaires sont laissés –

Vous devez être membre de Les Observatoires du Clain pour ajouter des commentaires !

Join Les Observatoires du Clain

 

Abonnez-vous à notre newsletter

* indicates required
/ ( mm / dd )
 
Les Observatoires du Clain | 2 La Berthonnerie | 86160 Sommières-du-Clain | France | Tél : +33 6 49 52 47 54